Güncel Haberler

TİM Başkanı Gültepe’nin ardından İTO Başkanı Avdagiç de enflasyon-kur farkını eleştirdi – Son Dakika Ekonomi Haberleri

AKP iktidarının, Mayıs 2023 genel seçimleri sonrası yeni ekonomi yönetimiyle birlikte Türkiye’yi krize sürükleyen “zorla rasyonalizasyon” tedbirleri, bugün ihracatçılarda “değerli TL-düşük döviz kuru” konusunda önemli bir tartışma başlattı. . Nitekim Haziran 2024’te Türkiye’nin ihracatı yüzde 10,6 azalırken, yılın ilk 6 ayında yalnızca yüzde 2,5 arttı.

Geçtiğimiz gün bu tartışmayı yüksek sesle gündeme getiren isim ise Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe oldu. İhracatın yüksek maliyet ve düşük kur tuzağına düştüğünü belirten Gültepe, bugün ihracatçı açısından dolar/TL’nin en az 37 olması gerektiğini söyledi. İTO Başkanı Şekib Avdagiç de dün şu uyarıda bulundu:

‘MÜHENDİSLİK YOK’

“TÜİK ve İTO fiyat endekslerinin son bir yılda ortalaması yüzde 66 iken, dolar-euro sepeti kurundaki artış sadece yüzde 25,2 oldu. Makas yüzde 40’ın üzerinde. Bu fark her açık kaldığında ihracatımızın aleyhine, ithalatımızın lehine işliyor. Ama bu fark eninde sonunda kapanıyor.” Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Bloomberg’e verdiği röportajda doğrudan bir yanıt vermemekle birlikte, kısıtlayıcı para politikasının “sonuçlarından” birinin TL’nin reel olarak değer kazanması olduğunu söyledi. Karahan, şunları vurguladı: “Liranın gerçek anlamda değer kazanmasına yönelik bir planlama yapmıyoruz. Bu çoğunlukla faiz oranlarının yüksek olduğu bu politikanın doğrudan bir sonucudur.”

Tartışmalar bu şekilde devam ederken Cumhuriyet’in sorularını yanıtlayanlardan ekonomist Uğur Gürses şu hususlara dikkat çekti: “İhracatta elbette dövizin seviyesi önemli. Ancak döviz kurunun devlet tarafından zorlanması, yani kuralsızlaştırılması veya belirli bir seviyeye getirilmesi, ihracatçının kısa vadede değer kazanmasına, uzun vadede ise kaybetmesine neden olmaktadır. “İhracatçının düşünmesi gereken döviz kuru değil, fiyat istikrarının nasıl sağlanacağı, verimliliğin nasıl artırılacağıdır.” Gürses, döviz kurunun yükselmesini önlemek için 2023 yılının mayıs ayına kadar sürdürüldüğünü hatırlatarak, bugün de dövizin düşmesini önlemek için sürdürüldüğünü kaydetti. Son seçimlerden sonra Merkez Bankası’nın aldığı dövizin 87 milyar dolara ulaştığına değinen Gürses, şöyle konuştu: “Bu olmasaydı dolar/TL oranı belki 25’lere düşerdi, bilmiyoruz. ” Profesör. Dr. Hayri Kozanoğlu konuya ilişkin şu yorumu yaptı:

‘TAVİZLER VERİLECEK’

“Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, işletmelerin ihracata yönelmesi yönünde sürekli açıklamalarda bulundu. İhracatçılar da dahil olmak üzere işverenler Temmuz ayına kadar çok açık bir şekilde konuşmadılar. Rekabet güçlerini düşük ücretlerle elde edebileceklerini düşünüyorlardı. Asgari ücret süreci artık yok. Artık özellikle faizlerin yüksek seyrinden dolayı daha çok şikayet edecekler. O yüzden bu şikayetlerin devam edeceğini ve eninde sonunda ihracatçılara devletten bazı tavizler verilecek diye düşünüyorum.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu