Fahiş fiyatlar birçok kanaldan şikayet edilebiliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni yılın ilk kabine toplantısının ardından ürünlerine fahiş fiyat artışı uygulayan işletmelere tepki göstererek, vatandaşlara bu sorunla mücadele için “boykot” çağrısında bulundu.
Piyasada adil rekabetin sağlanması, tüketicinin korunması ve haksız fiyat artışlarının önlenmesi amacıyla Türkiye genelinde denetimler yapılırken, vatandaşlar da şikâyetlerini çeşitli yollarla ilgili kurumlara iletebiliyor.
Bu kapsamda Ticaret Bakanlığı denetimlerini piyasa koşullarındaki değişiklikleri, söz konusu sektörün genel özelliklerini, tüketim alışkanlıklarındaki değişiklikleri ve tüketicilerden gelen şikayetleri dikkate alarak gerçekleştirmektedir.
Alo 175 Hattı sorunlara çözüm sunuyor
Tüketiciler, insan sağlığı, can ve mal güvenliği açısından risk oluşturan ürünler hakkında bilgi alabilecekleri Ticaret Bakanlığı bünyesinde kurulan Alo 175 hattını arayarak sorun ve şikâyetlerini bildirebiliyorlar.
Vatandaşlar, söz konusu numarayı arayarak ürün veya hizmetin adını, markasını, modelini, alışverişin tarihi ve yerinin yanı sıra fahiş fiyat, ayıplı mal veya ürün gibi sorunları da detaylı olarak belirtebilecek. hizmet eksikliği.
Şikayetler e-Devlet kanalı üzerinden de iletilebilecek.
Tüketiciler ayrıca kullanıcı adı ve şifreleriyle e-Devlet’e giriş yaparak, haksız fiyat artışı veya stokçuluk yaptığına inandıkları firmalara karşı şikayette bulunabiliyor.
Vatandaşlar, sitenin arama motoruna “Haksız Fiyat Artışı Şikayet Bildirimi” yazıp, açılan sayfada “Yeni Şikayet Bildir” butonuna tıklayıp, karşınıza çıkan formu doldurarak taleplerini iletebiliyor.
Tüketiciler fahiş fiyat artışlarından şikayetçi oldukları illerdeki satış ofislerine başvurarak bizzat başvuruda bulunabiliyorlar. Ayrıca HFA (Haksız Fiyat Artışı Şikayet Sistemi) mobil uygulaması üzerinden de şikayette bulunabilirsiniz.
Fahiş fiyat artışlarını bildirmek isteyen vatandaşlar, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) aracılığıyla da şikâyette bulunabiliyor.
Öte yandan vergi usulsüzlükleri ve fiyat artışlarına ilişkin şikâyetler de Hazine ve Maliye Bakanlığına bağlı Gelirler İdaresi Başkanlığı’na (GİB) bildirilebiliyor.
“Vatandaşlarımızın refahını etkileyecek hiçbir eylem ve eyleme izin verilmeyecektir.”
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirlediği “Türkiye Yüzyılı” hedefleri doğrultusunda adil, rekabetçi ve istikrarlı bir iç ticaret piyasasının sağlanması için çalışmaya devam ettiklerini söyledi.
Bolat, şunları söyledi: “Özellikle asgari ücrete yapılacak artışın açıklanmasıyla birlikte, vatandaşların fahiş fiyat artışları ve haksız kazanç elde etmeye yönelik gerçek durumlarla karşılaşmaması için yılbaşından önce başlattığımız denetimlerimizi 81 ilde yoğun bir şekilde sürdürüyoruz. Bu konuda vatandaşlarımızın refahını etkileyecek, fahiş ve haksız fiyatlara yol açacak hiçbir eyleme ve söze izin verilmeyecektir. “Vurgunculukla mücadelemizi bu yıl da sürdüreceğiz. hassasiyet” dedi.
“Vatandaşlarımızdan şikayetlerini dile getirmelerini istiyoruz”
Vatandaşların fahiş fiyat talep ettiğini düşündükleri firmaları Bakanlığın oluşturduğu kanallar aracılığıyla bildirmeleri gerektiğini belirten Bolat, şöyle konuştu:
“Bu kapsamda yaptırımların caydırıcılığını artırmak amacıyla fahiş fiyatlara uygulanan yaptırımın üst sınırı 1 milyon liraya, istifçiliğe uygulanan yaptırımın üst sınırı ise 12 milyon liraya çıkarıldı. Stok taşıyanların işyerlerinin 6 güne kadar kapatılması mümkün hale getirildi. Bakanlığımızın ilgili birimleri bu konudaki şikayetleri titizlikle inceleyerek gerekli yaptırımları uyguluyor. İstifçi, açgözlülük ve karaborsa zihniyetinin fırsatçılara karşı fahiş olmasını, “Fiyat uygulayan firmaları boykot etmelerini ve bu konudaki mağduriyetlerini dile getirmelerini istiyoruz.”