ABD medyası: Suudi Arabistan veliaht prensi İsrail ile normalleşme nedeniyle suikasttan korkuyor
ABD medyasına göre ABD ve İsrail ile anlaşmaya varmak için müzakereleri sürdüren Muhammed bin Selman, böyle bir anlaşmayla hayatını riske atacağını söyleyerek konumunu güçlendirmeye çalışıyor.
Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman’ın (MBS), ABD Kongre üyelerine İsrail ile normalleşme çabaları nedeniyle suikasta uğramaktan korktuğunu ifade ettiği bildirildi.
Nahal Toosi’nin Çarşamba günü Virginia gazetesi Politico’da yayınlanan ve görüşmelere aşina olan üç kaynağa atıfta bulunan makalesine göre, Muhammed bin Salman’ın İsrail ile ilişkiler kurmaya devam etmek istediğini ancak bunun kendisine pahalıya mal olabileceğinden korktuğunu söylediğini okuduk. onun hayatı.
İsminin açıklanmaması kaydıyla Toosi ile konuşan kaynaklar, prensin Kongre üyelerine, ABD ve İsrail ile büyük bir anlaşma yaparak İsrail-Suudi ilişkilerini normalleştirmeye çalışırken hayatını riske attığını söylediğini de söyledi.
MBS’nin, İsrail ile barış anlaşması yaptıktan sonra öldürülen Mısırlı lider Enver Sedat’ı örnek göstererek, ABD’nin Sedat’ı nasıl koruduğunu sorguladığı söylendi.
Veliaht Prens’in, Gazze’de devam eden savaşın Arapların İsrail’e yönelik öfkesini artırdığını vurguladığı ve Filistin meselesi çözülmediği takdirde İsrail-Suudi normalleşmesinin çok zor olacağını söylediği bildirildi.
“MBS risklere rağmen mevcut”
Toosi, makalesinde, kaynakların kendisine prensin tüm bu risklere rağmen ABD ve İsrail ile büyük bir anlaşma yapmayı planladığının söylendiğini ve bunu ülkesinin geleceği açısından hayati önemde bulduğunu belirtiyor.
Büyük ölçüde gizli olan ve halen geliştirilmekte olan anlaşmanın ana hatları, Politico makalesinin yanı sıra çeşitli medya kuruluşlarında da yer almaya başladı. Gelen haberlere göre bu anlaşma ABD’nin Suudi Arabistan’a yönelik çok sayıda taahhüdünü içeriyor. Bu taahhütler arasında güvenlik garantilerinin sağlanması, sivil nükleer programa yardım ve teknoloji gibi alanlarda ekonomik yatırımlar yer alıyor.
Bazı haberlere göre Suudi Arabistan da bunun karşılığında Çin ile ilişkilerini sınırlayacak ve İsrail ile diplomatik ilişkiler kuracak. Bu, Suudi Arabistan’ın Müslüman ülkeler arasındaki önemi dikkate alındığında İsrailliler için büyük bir avantaj anlamına geliyor.
Öte yandan İsrail hükümetinin Filistin devleti için bir yol haritası ve yapıcı bir çözüm sunma konusundaki görünürdeki isteksizliği bu anlaşmayı riske atıyor.
Yazıda, görüşmeleri yakından takip eden bir kaynak, prensin açıklamalarını şu şekilde aktarıyor: “Suudiler bu konuya çok önem veriyor, Ortadoğu halkı da bu konuya çok önem veriyor, benim de kutsal mekanların koruyucusu olarak görevim devam ediyor.” “İslam, bölgemizdeki en acil adalet sorunlarından biridir.” “Eğer sorununu çözmezsem güvende olmayacak.”
Veliaht prens durumdan faydalanıyor mu?
Politico yazısında Veliaht Prens’in suikast riskine ilişkin açıklamalarının ne kadar güncel olduğu net değil. ABD’li kongre kaynakları, Kasım başkanlık seçimlerinden önce İsrail-Suudi normalleşme anlaşmasının imzalanması ihtimalinin neredeyse ortadan kalktığını ve aradan önce anlaşmanın ABD-Suudi Arabistan bileşenini Senato’nun onaylaması için yeterli zamanın olmadığını söylüyor. .
Toosi, Kasım ayında, “ABD başkanlığını kazanan ister Başkan Yardımcısı Kamala Harris, ister eski Başkan Donald Trump olsun, her ikisinin de bu anlaşmanın bir versiyonunu izleyeceğini tahmin ediyorum” dedi.
Toosi makalesinde, veliaht prensin “hayatının tehlikede olduğunu söylediğini ve ABD’li yetkililere İsrail’e baskı yapıp istediği anlaşmayı elde etmelerini emrettiğini” belirtiyor.
Toosi, birçok Amerikan başkanı için çalışmış kıdemli Orta Doğu müzakerecisi Dennis Ross’tan alıntı yaparak, “Potansiyel olarak tarihi bir anlaşma için hayatınızı riske attığınıza dair iddialarda bulunmak, muhataplarınızın dikkatini çekmenin kesinlikle etkili bir yoludur” dedi. konuyla ilgili: “‘Bu benim’ gibi. “Bu, ‘Bu benim için büyük bir karar, dolayısıyla karşılığında bir şeye ihtiyacım var’ demenin başka bir yolu.
Toosi, “Hoşunuza gitse de gitmese de, üzerinde çalışılan bu büyük anlaşma, özellikle İsrail ve Suudi Arabistan’ın İran’a karşı birleşik bir cephe olarak görülmesiyle Orta Doğu’yu temelden değiştirebilir” dedi.
MBS’nin İsrail’le diplomatik ilişki kurma fikrinin, Gazze’deki savaş geçen Ekim ayında başlamadan önce bile “büyük bir kumar” olduğunu söyleyen Toosi, şimdi de normalleşmenin prensin, İsrail’i gören genç Suudilerin desteğini kaybetmesine neden olabileceğini söylüyor. Hayatlarında ilk kez Filistin çatışması.
Toosi’de konuşan İsrailli yetkililer şunları söyledi: “Anladığımız kadarıyla ABD, Suudi Arabistan ve İsrail hükümetleri, hem ABD-Suudi ikili meselelerini hem de İsrail’in normalleşmesini kapsayan bir anlaşma imzalamaya istekli. Suudi Arabistan. Ancak bazı ülkeler Böyle bir anlaşmanın hayata geçmesi için gerekli koşullar şu anda mevcut.” “Mevcut değil” dedi.
Suudi temsilcilerin genel olarak yorum yapmayı reddettiği bildirildi ancak üst düzey bir Suudi yetkili, MBS’nin, Filistin sorunu çözülmeden ülkesinin bu büyük anlaşmanın getireceği ekonomik, teknolojik ve askeri avantajlardan eninde sonunda yararlanamayacağını düşündüğünü söyledi. .
İsrail medyası ne diyor?
Makalenin ardından İsrail medyasında yer alan haberlere göre İsrail-Suudi normalleşmesi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun uzun zamandır arzuladığı bir hedefti. Ancak Netanyahu bir Filistin devletinin kurulmasına karşı çıkıyor ve böyle bir anlaşmayı karmaşık ve zor bir girişim haline getiriyor.
ABD Başkanı Joe Biden, Suudi Arabistan’ın güvenlik garantileri ve Washington’dan sivil bir nükleer tesis karşılığında İsrail’i “tamamen tanımak” istediğini söyledi.
ABD bunun yerine Suudi Arabistan’a silah satışının yeniden başladığını duyurdu. Bu karar, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin daha önce Yemen’deki insan hakları ihlalleri nedeniyle uyguladığı yasağı da sona erdirdi.
Geçtiğimiz Pazartesi günü ABD Dışişleri Bakanlığı, Riyad’ın Washington tarafından belirlenen koşullara, özellikle de sivillere zarar verme riskini azaltmayı amaçlayan önlemlere uyduğunu söyleyerek bu kararı doğruladı.
İsrail medyasına göre bu karar, Washington’un Riyad’ın Gazze’de ateşkesi garanti etmesini ve olası bir İran saldırısına karşı İsrail’i desteklemesini sağlama çabalarının bir parçası olarak değerlendiriliyor.