Birleşmiş Milletler Ticaret Ajansı, Amerika Birleşik Devletleri’nden yoksul ülkelerin gümrük görevlerinden muaf tutulmasını talep etti

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Ajansı (UNCTAD), Amerika Birleşik Devletleri’ni dünyadaki en yoksul ve küçük ülkeleri karşılıklı gümrük görevlerinden muaf tutmayı tanımladı ve bu vergilerin Washington’a çok az gelir getirirken savunmasız ekonomileri yok edebileceği konusunda uyardı.
Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın yönetimi, bu ayın başında Kamerun için Kamerun’un % 11’i de dahil olmak üzere 57 ticari ortak için eksiksiz gümrük görevlerini açıkladı. Bununla birlikte, bu vergiler bu nedenle 90 gün boyunca askıya alınmıştır.
Pausa bu ülkeleri neredeyse tüm ülkeler için geçerli olan asgari yüzde 10 vergi ile terk etti.
Pazartesi günü yayınlanan bir raporda, UNCTAD şunları söyledi: “90 günlük mevcut gümrük görevleri, karşılıklı gümrük tarifesi politikası bağlamında ne kadar küçük ve savunmasız ekonomilerin nasıl davranıldığını yeniden düşünmek için önemli bir fırsat sunuyor” dedi.
Ajansın ajansın raporundaki raporu, “Bu, ABD’nin ticari politikası için çok az avantaj sağlayan veya yurtdışında ciddi ekonomik hasar vermeyen oranlardan muafiyeti değerlendirmek için kritik bir andır.” Diyor.
UNCTAD, oranlarla hedeflenen 57 ülkeden 28’inin ABD ticari açığının yüzde 0,1’inden daha az olmasına rağmen, yüksek vergilerle karşılaştığı bulundu. Bu ülkeler arasında Laos, % 48’lik gümrük görevleriyle yüzleşmek zorundadır ve son depreme rağmen % 45’lik gümrük vergileri Myanmar ve Mauritius’ta uygulanır, burada % 40’lık gümrük görevlerinin uygulandığı.
UNCTAD raporuna göre, karşılıklı gümrük vergileri ele alınırsa, ABD’deki birçok önemli malın yüksek fiyatlar nedeniyle azalması muhtemeldir.
Listedeki 57 ticari ortağın 36’sı için karşılıklı oranlar, ABD’nin mevcut tarife gelirlerinin % 1’inden az olabilir.
UNCTAD raporunda, “Bu ekonomiler zayıf ve düşük içerikli satın alma gücü, ABD için sınırlı piyasa fırsatları sunuyor. Bana ABD’ye biraz verecek herhangi bir ticari imtiyaz, gelir tahsilatlarını potansiyel olarak azaltır” dedi.
Birleşmiş Milletler Ajansı, bu ülkelerin çoğunun ABD’de çok az ikame ile tarım ürünlerini ihraç ettiğini vurguladı. Bu ürünler Madagaskar Vanilya ve Fildişi Sahili ve Gana’dan kakao içerir.
2024’te ABD, Madagaskar’dan vanilyayı yaklaşık 150 milyon dolar (5.7 milyar TL) karşılığında ithal etti.
Fildişi Sahili’nden kakao ithalatı yaklaşık 800 milyon dolar (30.4 milyar TL) ve Gana’dan ithalat yaklaşık 200 milyon dolar (7.6 milyar TL) idi.
UCTAD raporunda, “Bu varlıklar üzerindeki gümrük görevlerindeki artış, belirli bir gelir olmasına rağmen, tüketiciler için daha yüksek fiyatlar içerebilir” diyor.