Güncel Haberler

Isparta’da üretiliyor Avrupa’ya renk veriyor – Son Dakika Hayat Haberleri

‘Isparta’Türkiye’de hasat edilen karanfiller Avrupa ülkelerine ihraç edilmektedir. Bu yıl kentte 2 bin dekarlık alanda yaklaşık 300 milyon karanfil dalı üretimi yapılması bekleniyor.

Türkiye’de tarım altyapısı güçlü olan Isparta’da gül, lavanta, kiraz ve domates gibi ürünlerle karanfil üretimi de yapılıyor. Isparta merkeze bağlı Deregümü köyü ve Çünür ilçesinde seralarda yetiştirilen karanfiller Rusya, Almanya, İngiltere gibi Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Kentte yayla koşullarında her yıl yaklaşık 300 milyon karanfil dalı üretiliyor. Üretilen karanfilin bir kısmı dış pazara gönderilerek ülke ekonomisine katkı sağlanıyor.

Karanfil üreticisi Murat Arslan, Isparta’da 5 yıldır karanfil üretimi yaptığını belirterek, şöyle konuştu: “Çünür ilçesinde 85 dekarlık seramızda üretim yapıyoruz. Kasım ayında ektiğimiz karanfillerin hasadını şu anda yapıyoruz. Şubat ayında karanfil ekiyoruz, Mart, nisan ve mayıs aylarında ektiğimiz karanfillerin tamamını kesmeye başladık. Bu yıl hedefim 85 dekarlık serada 13 milyon karanfili kesmek. Karanfil şube sayısının geçen yıla göre arttığını belirterek, “Bu yıl şube sayımız geçen yıla göre daha iyi. Hava şartları, çalışan aile ve işçi sayısının çokluğu bizi olumlu etkiledi. Bu yıl çalışan sayımızda da artış var. “Yaptığımız iş bize keyif veriyor, birlikte çalıştığımız insanlar daha kolektif çalışma yaratıyor” dedi.

Isparta Ziraat Odası ve Ziraat Odaları Birliği Başkanı Mustahattin Can Selçuk, kentteki 2 bin dekar serada bu yıl hedefin 300 milyon dal karanfil üretmek olduğunu söyledi. Selçuk, şöyle konuştu: “Ekim ve kasım aylarında ekilen karanfillerin hasadı haziran ayında başladı. Bu yıl 2 bin dekar alanda yaklaşık 300 milyon dalın hasadını bekliyoruz. Isparta’da üretilen bu karanfiller Rusya gibi Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Ülke ekonomisine katkı sağlayan İngiltere ve Almanya’ya, “Sıcak havalarda üretim yapan, ülke ekonomisine katkı sağlayan her bireye teşekkür ediyorum” dedi.

Karanfil seralarında 8 yıldır çalışan işçi Hatice Çetin, sabahın erken saatlerinde kesime başladıklarını söyledi. Çetin”Sabah saat 6’da kesime başlıyoruz ve ardından depoda işlemeyi gerçekleştiriyoruz. Gün içerisinde biraz dinlendikten sonra tekrar kesmeye devam ediyoruz. Bu işin elbette zorlukları var ve ben de ev hanımıyım. “Bazen hem evimin hem de işimin bakımını üstlendiğim için zorlanıyorum ama bir kadın olarak kendi maddi gelirimi sağlamanın gururunu yaşıyorum.” dedi.

Segmentler tek tek kesilerek özenle paketlenerek yurt dışına gönderilmeye hazır hale getirilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu